Blog

Angst

Augustus 3, 2023
Stress is een gevolg van onverwerkte angst. Angst maar ook onzekerheid, wantrouwen en twijfel vinden altijd hun oorsprong in het verleden.
Angst is de verzamelnaam van alle soorten pijn.

Iemand uit onze omgeving heeft ons vertrouwen als kind geschonden:

Liefde in je leven

December 6, 2020
Liefde in je leven
 
In het vorige blog vertelde ik over de positieve inwerking op je gezondheid door met liefdevolle gedachten bezig te zijn.
Het ging over de druk, het ongemak, de last of de pijn die je ervaart op basis van negatieve ervaringen of herinneringen en hoe je dit kan kantelen.
 

Liefde in je hart

December 2, 2020
Gedachten komen en gaan, een ganse dag, een leven lang. Gedachten kan je niet tegenhouden. Ze kunnen gewoon zakelijk zijn: ik moet die en die nog opbellen. Maar ze kunnen ook min of meer gevoelig geladen zijn: wat mijn collega vertelde, was voor mij helemaal niet oké.
 
Herinneringen die blijven hangen, dragen een lading.

Gedachten en gezondheid

November 22, 2020
Ons lichaam reageert op gebeurtenissen en op hoe wij daarover denken. Wat gaat er door ons hoofd bij een sollicitatiegesprek, een afgelast feest, een trein of bus die we net missen, een ongeval of een relatiebreuk? “Doe ik het wel goed?” Oh nee! “En nu?” “Ben ik niet goed genoeg?” “Waar is het verkeerd gelopen?”
Voel je je buik of je hart al reageren?

Stress in coronatijd

November 14, 2020
Stress heeft iets, of veel, met spanning te maken. Spanning is samentrekken en samentrekken is een actie van angst.
Heeft stress met angst te maken? Ik antwoord volmondig ja.
 

Wie is mijn lichaam?

Oktober 4, 2019
Wie is mijn lichaam?
 
Wat vaak opvalt in mijn praktijk emotionele lichaamstherapie is hoe mensen kampioen zijn in denken, plannen en piekeren en niet getraind in het voelen, ervaren en beleven. Dit leidt tot een onevenwicht en klachten (zie blog: van stress word je ziek).
 
In de emotionele lichaamstherapie ligt het accent niet op het behandelen van de klachten maar op het herstel van het evenwicht lichaam/geest waardoor klachten verminderen of verdwijnen én voorkomen worden.
 

 

Meditatie: een zegen voor ons en de mensheid

Juli 11, 2019
Meditatie: een zegen voor ons en de mensheid
 
Als ik rondom mij vragen stel over meditatie, krijg ik vaak de volgende antwoorden:
  • dat de meesten niet weten hoe dat moet.
  • dat een groep beroemde mensen en ceo’s dit dagelijks doen.
  • dat meditatie de meeste mensen niet aanspreekt.
  • dat het zweverig is.

The only way out is in

Juni 19, 2019
The only way out is in.
Alles moet ‘fun’ zijn, een kick geven, geweldig zijn. We laten zien wie met wie is. We krijgen likes voor onze reisfoto’s en voor het voor ons gepresenteerde bord in dat fameuze restaurant.
Alles willen delen met iedereen is leuk maar maakt geen verbondenheid, creëert geen relaties, geen betrokkenheid, geen warmte, geen gezelligheid, geen vertrouwen.

van stress word je ziek

Mei 29, 2019
Van stress word je ziek. Gedeeltelijk waar.
 
Er zijn twee soorten stress: de oppervlakkige stress (OS) en de diepere (DS). “Ik voel mij opgejaagd want straks kom ik niet tijdig op mijn werk.” Een typisch voorbeeld van OS: dagdagelijks, recentelijk en van korte duur.

Plastic or no plastic? That’s the question.

Juli 4, 2018
Plastic or no plastic? That’s the question.
 
Zoals ik geen minuut kan leven zonder zuurstof, kan ik mij geen dag voorstellen zonder plastic. Plastic is een weldaad en populair: licht, gemakkelijk opbergbaar, enorm handig, waterproof, lichtdoorlaatbaar, in alle mogelijke kleuren, diktes, vormen, zakjes, folies, zeilen,….
Maar wat als plastic de natuur aantast en mijn zuurstofproductie ondermijnt?

Mijn lichaam is mijn alfa en omega

April 28, 2018
Mijn lichaam is mijn alfa en omega
Lichaamstaal (1)
Het aardse leven begint bij de conceptie en eindigt bij de dood van het lichaam. Het enige echte, tastbare en blijvende in dit leven is het lichaam. Ik, met mijn ziel en diepste zijn, woon in mijn lichaam.

Hoe maak ik mezelf gelukkig?

Maart 31, 2018
Geluk staat en valt met verbondenheid. Volgens de Amerikaanse professor Brené Brown is verbondenheid de energie die ontstaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen.

Geef de wereld het beste van jezelf en je krijgt het beste terug

Maart 11, 2018
Geef de wereld het beste van jezelf en je krijgt het beste terug
 
Deze spreuk hangt in mijn wachtzaal. Ik weet niet wie hem bedacht heeft maar ik vind hem waar. Sommige patiënten storen zich eraan. Ze vertellen dat ze in hun leven grote inspanningen hebben gedaan. Ze hebben daarin hun uiterste best gedaan maar zijn er niet voor beloond. Ze vinden dat dit gezegde helemaal niet klopt. 
 

Ieder zijn waarheid

Februari 28, 2018
Ieder zijn waarheid
 
Ikzelf kan niet zien. Ogen nemen enkel licht-, vorm- en kleurprikkels op. Via de oogzenuw bereiken die impulsen het visueel centrum en nadien de hersenschors. Wat ik op dat moment zie, krijgt ogenblikkelijk een gekleurde stempel van mijn denken.

Vakantie is stilte in je hoofd

Februari 15, 2018
Vakantie is stilte in je hoofd

Deze spreuk van De Bond Zonder Naam roept bij mij de volgende vraag op “Hoe kunnen de overvloedige vakantieprikkels stilte in je hoofd brengen?”

Liefde of angst?

Februari 5, 2018
Liefde of angst?
 
Er zijn maar twee emoties: liefde en angst. Alle andere emoties zijn daarvan afgeleid.

We zijn er nog niet

Januari 20, 2018
We zijn er nog niet
 
Bij het begin van de kerstvakantie was ik aanwezig bij het vertrek van ons oudste kleinkind op skivakantie met de school. Na het enthousiaste wederzijdse uitzwaaien besefte ik dat ik geen kinderen van Afrikaanse of Noord-Afrikaanse origine had gezien.

Sneeuwverbondenheid

December 13, 2017
Sneeuwverbondenheid
 
Maandag waren we allen in de ban van de sneeuw. De felle noordenwind strooide gul prachtige, grote vlokken uit de dikke, dreigende, grijze wolken. Daken en tuinen kregen een niet alledaags , met de minuut dikker wordend, wit vestje aangekleed.

Rugpijn, verkeerd of volledig begrepen?

December 6, 2017
Rugpijn, verkeerd of volledig begrepen?
Vorige week las ik in het ‘DS Weekblad’ een interessant artikel over de oorzaken van spierpijn: ‘Rugpijn, vaak verkeerd begrepen (en behandeld)’. Uiteraard viel het woord ‘stress’ als gevolg van relationele of werkgerelateerde problemen.
Wat mij opviel, is dat vroeg emotionele problemen niet vermeld werden. En dan heb ik het nog niet over traumatiserende oorzaken als fysiek geweld of verwaarlozing.

Ik verduidelijk mij.
1 sept, eerste schooldag: moeder met huilend kind komt de school binnen.

Geluk

November 22, 2017
Geluk
 
Vanmorgen kocht ik wat literatuur voor in mijn wachtzaaltje. Wat koop je dan? Waar grijpen mensen naartoe in een wachtruimte? Inderdaad, flashy nieuwtjes uit ‘Primo’: ‘Dokter Judith & Ann uit “thuis’ meer dan collega’s of korte artikels uit ‘tv-familie’ met ronkende titels als “ ’t Is erover! Megadiva Beyoncé na plastische chirurgie”. En dat Stan Van Samang elke nacht moet opstaan voor zijn zoontje met reflux weet ik nu ook al. Met dank aan Story.
 

Ruimte

Oktober 21, 2017
Ruimte
 
Vorig weekend was het weer zover.
Frank, Sabine, Peggy, Geert en soortgenoten hadden het betere weer voorspeld. De NMBS voorziet dan extra treinen en pikt zo een graantje mee uit de weelderige toeristenkorf.

Jij en ik of wij?

Oktober 13, 2017
Jij en ik of wij?
 
Gisteren was ik in het containerpark. Ik kwam er mijn twee ronde, zware zakken met snoeiafval deponeren. Voor de tuincontainer stond er een witte bestelwagen met twee mannen van vreemde origine. Zij losten hun vracht van takken en kleine boomstammen. Toen ik met mijn zware tuinzak de trappen naar de container wilde bestijgen, liet ik een van die gasten voorgaan.

Ochtendrun

Oktober 4, 2017
Ochtendrun
 
De wekker loopt af. Welke dag zijn we vandaag? Eh, maandag. Ok en oei! Twee kleinkinderen zijn bij ons te gast voor 4 dagen en we moeten ook nog op tijd zijn voor ons werk. Opstaan en voortmaken want om 08.30 u, dat is dé deadline, sluit de schoolpoort.

Make your life great again everyday

September 27, 2017
Make your life great again everyday!
 
Herfst: heb jij ook in je hoofd het beeld van een verdorrende boom met aan zijn stekelige naakte takken nog een paar moedige, half loshangende, bruine bladeren? De overgang van de bloeiende zomer naar de schijnbaar dode winter.

Mijn lichaam, mijn huis, mijn thuis

September 20, 2017
Mijn lichaam, mijn huis, mijn thuis
 
Waar spreek je het gemakkelijkst over: je zeurende hoofdpijn of je geldzorgen?  Je slapeloze nachten of je rebellerende tienerzoon/-dochter? Je kreupele rug of je manke relatie met je familie of partner? Nogal evident, zal je zeggen, mijn privéproblemen zijn privé. Volkomen waar, ze hoeven niet wereldwijd verkondigd te worden.

Elk wèrd'em!

September 12, 2017
Mijn vader was geen filosoof maar zei vaak rake en ware dingen. Eén van zijn uitspraken was: “Elk wèrd’em.”
Vrij vertaald: iedereen doet zijn best. Deze uitspraak is mij bijgebleven en achteraf beschouwd ervaar ik de rijke gedachte van dit citaat. Wat iemand ook doet, hij doet het vanuit een voor hem positieve gedachte. Iedereen doet zijn best, elk op zijn manier.

De open houding 2

September 3, 2017
Graag wil ik met dit blogje dieper ingaan op de open houding die ik in mijn eerste blog reeds heb beschreven.
 
De open houding is een eenvoudige houding met een diepere, gezond makende werking.

Wat doen we tijdens de open houding?
 

De kracht van een "goeie morgen!"

Augustus 28, 2017
Ik bemerk het al tijdens mijn ochtendjoggen op de zeedijk. Ik hou van eenheid en verbinding maken met mensen. Vandaar dat ik iedereen die ik daar of op de weg daar naartoe tegenkom een goeie morgen wens en mijn hand opsteek. Jaren geleden ben ik daarmee begonnen.

’s Morgens vroeg ben ik alleen op de zeedijk. Honderden meters verder komt een andere eenzame loper of wandelaar of iemand die de hond uitlaat in mijn richting.

Wat je ziet is hoe je kijkt

Augustus 9, 2017
Wat je ziet, is hoe je kijkt
Sinds jaren volg ik maandelijks supervisie. In deze sessies leer ik therapeutische technieken maar ook veel over mezelf. Ik zou ze niet willen missen. Deze maand raakte mijn supervisor Toos mij met de uitspraak: "Wat je ziet, is hoe je kijkt".

Luisteren doe ik met mijn oren, proeven met mijn mond, ruiken met mijn neus en zien met mijn ogen. Tot zover deze  alledaagse waarheid. Maar is dit wel zo?

Eerste of tweede rij?

Juli 9, 2017
Zet ik mij op de eerste of op de tweede rij?
Regelmatig hoor ik in mijn praktijk verhalen van mensen. Soms vertellen ze over een gevoel van bevrijding, soms over wat ze ervaren als een belasting. 
Zo hoor ik meer dan eens een verhaal waarbij gevoelens van eenzaamheid, verdriet, kwaadheid en onbegrip de boventoon spelen maar waarbij het in de grond gaat om: ”Ik laat mij altijd op de tweede plaats zetten.”

Stil worden

Juli 3, 2017
Patiënten vertellen mij vaak dat ze al rustig worden door gewoon in mijn wachtzaal te zijn, daar te zitten en te luisteren naar zachte muziek. Het stil zitten, wat mensen meestal doen in een wachtzaal, brengt hen blijkbaar bij een vorm van gemoedsrust.

Boom, mens, paard

Juni 23, 2017

Vorige week was ik getuige van dit bijzondere moment.
Boom, mens, paard. Of is het mens, boom, paard of paard, boom, mens?
Wat zien we?
Een persoon leunt tegen een boom in een bos en een paard komt haar vervoegen. Ongedwongen, natuurlijk.
Het bos, het paard en de persoon hebben elkaar nog nooit ontmoet.

Je handen op je hart

Juni 18, 2017
Wie kent (nog) het gedicht van A. Nahon (1921)
't Is goed in 't eigen hert te kijken
Nog even vóór het slapengaan .... ?
Ons hart reageert op alles wat we doen of denken. 
Pijnlijke en moeilijke momenten in ons leven maar ook de dagelijkse sleur en dito zorgen, belasten het. Daarom is het goed om elke dag even bezig te zijn met het "schoonmaken" van dit gevoelig maar zo belangrijk orgaan.

Ademen

Juni 13, 2017
Wat is ademen?
Veel mensen denken dat bij ademen je borstkas open komt doordat de longen, die zich vullen met lucht, de ribben naar buiten duwen.
Zo is het niet.

Een sterke geest in een zacht lichaam

Juni 4, 2017
Wat als wij, zonder het te weten, ons lichaam geweld aan doen?
Een voorbeeld.

Jezelf zuiveren van stress

Mei 21, 2017
Hoe voorkom ik klachten?
Wat is acute stress?
Wat is chronische stress?

De open houding

Mei 17, 2017
Doe deze houding elke dag, gedurende 5 minuutjes.
Het is een heel eenvoudige maar zeer efficiënte manier om je te bevrijden van de emotionele stress die lichamelijke ongemakken veroorzaakt.  

Welkom

Mei 17, 2017
Welkom op mijn blog.
Graag wil ik jullie vertellen over:
  • gezond zijn,
  • hoe we klachten en ongemakken kunnen voorkomen
  • hoe ik werk met mensen om hen te helpen meer gezond en meer klachtenvrij te worden.
2024 © Body Mind Works, created by PopComsitemap | privacy en cookie beleid