Blog

Vakantie is stilte in je hoofd

Februari 15, 2018
Vakantie is stilte in je hoofdVakantie is stilte in je hoofd

Deze spreuk van De Bond Zonder Naam roept bij mij de volgende vraag op “Hoe kunnen de overvloedige vakantieprikkels stilte in je hoofd brengen?”
 
Misschien moeten we het omdraaien: stilte in je hoofd is vakantie.
Het stil maken in je hoofd eist volgens mij een vaardigheid. Het denken, het lawaai, de gijzeling van gedachten stopt niet zomaar. Probeer het maar eens uit, een minuut aan niets denken en zeker niet aan olifanten. Om te beginnen, start!
 
Om stil te worden in je hoofd heb je eigenlijk geen vakantie nodig. Je kan thuis oefenen op een matje met een bankje of kussen. Elke dag vakantie, zo veel en zo lang je maar wil. Je hoeft geen 14 dagen verlof te nemen, het kost niets, geen valiezenrush, geen kerosine- of dieselvervuiling, geen kans op regen, geen overboeking in het hotel, geen luidruchtige Engelsen aan het zwembad. En je ecologische voet verschrompelt tot die van een Peruaanse plattelandsboer(in).
 
Za-zen (het Japanse woord voor zittende aandacht) of zittende meditatie is een formele meditatievorm die beoefend wordt in het Zen-boeddhisme (Wikipedia). Zen-meditatie richt de aandacht op de zithouding. Dit kan zijn in de lotushouding, de halve lotus of gewoon in de zithouding op een meditatiebankje, kussen of gewoon op een stoel, met gestrekte rug. Telkens je rug iets gaat doorzakken, richt je je rug terug op en herbegint de oefening. De beweging van stille aandacht en rechtop zitten naar afdwalen en telkens weer doorzakken, herhaalt zich ‘eindeloos’. Precies door die wakkere aandacht wordt het stil in je hoofd.
 
De kleine struikelsteen is ‘Geen tijd, mijnheer’. Voor een werkende moeder of vader met extra bijscholingen, lange werkvergaderingen, lastige verplaatsingen, geplande verbouwingen, een nieuwe reorganisatie, sociale netwerkverplichtingen en het vlug ophalen van kinderen in de naschoolse kinderopvang vraagt dit kunst- en vliegwerk.
Maar je kan altijd andere prioriteiten stellen.
 
De grootste struikelsteen is de zelfconfrontatie, het kijken naar jezelf. Deze gevoelige kijk vraagt een zekere vorm van emotionele maturiteit. Niet iedereen beschikt over die capaciteit. Denken over en weten hoe je bent en functioneert, is bijlange niet hetzelfde als stilstaan bij jezelf, jezelf in een groter perspectief plaatsen of kijken als getuige of andere aanwezige naar jezelf.
 
Meditatie levert niets op, zelfs geen ontspanning. Het strookt helemaal niet met onze westerse rendement-, voordeel-,doelgerichtheidmentaliteit. Marc Teijgeler schrijft in zijn ABC voor Meditatie: ‘Aan de Boeddha werd de vraag gesteld: “Wat heeft meditatie je opgeleverd?” Hij antwoordde: “Niets! Maar laat ik je wel vertellen wat ik door meditatie ben kwijtgeraakt: woede, angstigheid, depressie, onzekerheid en angst om oud te worden of dood te gaan.”’
 
Meditatie brengt ons precies bij die netelige en beladen energieën in ons bewust- of onderbewustzijn. Dit is de heilzame werking van meditatie. Wij counteren de gevoelens in plaats van zij ons. We ruimen onze grote emotionele lading op en beperken de langzame en ongemerkte beschadiging van onze botten, organen, bloedvaten en zenuwen. We zuiveren ons lichaam. We zetten een stap naar zelfgenezing of healing en dus naar gezondheid.
 
En na de beslissing om toch te beginnen mediteren, ontmoet je dan de stem van het ego, de innerlijke criticus met opmerkingen als: ‘Waar ben je nu mee bezig? Wat zit je hier te doen? Is dat nu zo interessant? Hoe kan zoiets helpen? Wat levert dit nu op? En die strijk dan?” Maar als je dit opmerkt, ben je al goed bezig. Je bent er uiteindelijk al aan begonnen. Bravo! Een moedig begin! Doe verder!
 
Elke vorm van meditatie, yoga, chanting, reiki, zen, de open houding of tai chi is dé oplossing voor de vele problemen in onszelf die wij zo gemakkelijk projecteren op de anderen: een chef, een collega, een schoonmoeder, een broer, een partner.
 
Problemen in ons leven/lichaam/geest ontstaan heel vaak door de emotionele lading rond angst (zie blog Liefde of angst): een te hoog of te laag zelfbeeld of gevoelens van eenzaamheid, kwaadheid, uitsluiting, gepest worden …
 
Meditatie, niets anders, maakt ons hoofd stil en ons lichaam leeg. Miljoenen mensen mediteren reeds dagelijks. Nu nog de andere zeven miljard in ‘beweging’ krijgen. Dan wordt het stil in mijn, jouw en hun hoofd en wordt onze wereld één groot, vrede- en vreugdevol, stil vakantiepark.
 
2024 © Body Mind Works, created by PopComsitemap | privacy en cookie beleid