Blog

Wat je ziet is hoe je kijkt

Augustus 9, 2017
Wat je ziet is hoe je kijktWat je ziet, is hoe je kijkt
Sinds jaren volg ik maandelijks supervisie. In deze sessies leer ik therapeutische technieken maar ook veel over mezelf. Ik zou ze niet willen missen. Deze maand raakte mijn supervisor Toos mij met de uitspraak: "Wat je ziet, is hoe je kijkt".

Luisteren doe ik met mijn oren, proeven met mijn mond, ruiken met mijn neus en zien met mijn ogen. Tot zover deze  alledaagse waarheid. Maar is dit wel zo?

Net zoals oorschelpen, zijn tongpapillen, neusvlies en lenzen fysieke systemen die prikkels overdragen tot op zenuwniveau. De hersencellen detecteren die aankomende prikkels en via het bewustzijn ervaren wij wat we horen, proeven, ruiken en zien. Maar welke filters kleuren onze zintuigen?  

Matchers zijn mensen die zien wat er is en mismatchers zijn mensen die zien wat er niet is of ontbreekt. Vrouwen kijken met andere ogen naar kledij dan mannen. Architecten bekijken de vorm van de constructie en de timmerman de ramen, deuren en het dak. Slagers zien een koe en de biefstuk, de boer de uier  en de melkproductie en wij zien een naar ons kijkende herkauwende, gekleurde viervoeter in de wei.

Wat we zien, is dus sterk afhankelijk van ontzettend veel factoren. Niet verwerkte angst, frustratie, jaloezie, lichtgeraaktheid, afwijzing, naïviteit, kwaadheid, ongeduld, pijn, verkramping, wantrouwen, verdriet e.a. beïnvloeden sterk het zien. Wat je meekreeg (van thuis of elders), laat je niet zomaar achter.

Ook verdriet, onverschilligheid, ontevredenheid, schuldgevoel of overbezorgdheid hebben  een sterke invloed op onze zintuigen. Het is goed om daarvan bewust te zijn.

Zo ontstaan meningen, interpretaties, visies en ideeën waarvoor wij op zoek gaan naar gelijkgestemden in verenigingen, sportclubs,  vriendenkringen, (vrijwilligers)organisaties en politieke partijen. Via onze bril van het verleden, ook gekleurd door vb. bescheidenheid, krenterigheid, koppigheid of onredelijkheid, kijken we naar het nu en maken we beelden van de toekomst. Uitdrukkingen als “Niemand houdt rekening met mij, ik win nooit  iets, wij zijn altijd gezien”, getuigen hiervan.

Als ik iets in mijn leven wil veranderen, moet ik een andere bril opzetten of mijn brilglazen reinigen. Daar is stilte en verdieping, bewuste aandacht en tijd, inzicht en misschien therapie voor nodig.

Maar leren stilstaan bij mezelf, mezelf bevragen en me afvragen: “Is dat wel zo?” helpen mij al een eind op weg. Dit zuivert het zien. Hoe zuiverder ik kan kijken naar mezelf, hoe meer ontspannen, eerlijk, evenwichtig, mild, nieuwsgierig, open, rustgevend, verliefd, warm, vriendelijk en zorgzaam ik naar de wereld kijk.
 
2024 © Body Mind Works, created by PopComsitemap | privacy en cookie beleid