Blog

Stress in coronatijd

November 14, 2020
Stress in coronatijdStress heeft iets, of veel, met spanning te maken. Spanning is samentrekken en samentrekken is een actie van angst.
Heeft stress met angst te maken? Ik antwoord volmondig ja.

Angst om de controle te verliezen, om te laat te komen, om te verongelukken.
Angst om niet gezien te worden of vergeten te worden.
Angst om niet te slagen, om er niet bij te horen.
Angst om te verdikken, te vermageren, om oud en lelijk te worden.
Angst om te vliegen, voor spinnen, muizen en ratten.
Angst voor inbrekers, oorlogen, complotten, migranten.
Angst om te vergeten, te verliezen, te vallen, iets te breken.
Angst om ziek te worden, te verzwakken, voor de bijwerkingen van medicatie.
Angst om lief te hebben, om te vrijen, voor de geboorte.
Angst om niet rond te geraken, voor tekort.
Angst voor pijn, schaamte, spijt en voor schuld.
Angst om eraan te beginnen, om te moeten stoppen of om te ver te gaan.
Angst voor kritiek, om uitgelachen te worden of niet au sérieux te worden genomen. Angst voor acne, voor een ontsteking, voor haaruitval, voor corona of kanker.

Wie herkent dit niet? Iedereen toch?
Beseffen we dan welke gigantische inspanning we leveren om al die angsten te voorzien, te voorkomen en te bestrijden? Wat een dagelijkse strijd!  
En heb je dan, na al die inzet, het idee of het gevoel dat je van de angst verlost bent?
Hoe denk je dat het lichaam, een spier, een orgaan, een gewricht, een bloedvat, de huid reageert op al die bange prikkels?

Wie durft het aan om het op een heel andere boeg te gooien? Wat denk je ervan om je vanaf nu te bekwamen in loslaten ipv grijpen, laten gebeuren ipv controleren, toelaten ipv tegenhouden, overgave ipv verkramping, stilstaan ipv heen- en weerlopen, afgeven ipv willen vasthouden, de hand reiken ipv afkeuren, een vriendelijk gezicht opzetten ipv een poker face, vertrouwen ipv wantrouwen, aanvaarding ipv tegenwerking, verbinding ipv elk voor zich, gelijkheid ipv minder- of meerwaardigheid,  stil worden ipv drukte maken, vergeven ipv beschuldigen, luisteren naar ipv roddelen over, gaan voor geluk ipv gelijk, …

En als je daar zin in hebt, kun je dan gaan voor wat jou gelukkig maakt, voor wat duurzaam is, voor wat voedend is. Gaan voor het geheel, voor ‘wij’. Gaan voor eerbied voor elkaar en de natuur, voor openheid, voor communicatie, voor transparantie, voor eerlijkheid, zachtheid en warmte, voor nabijheid en steun, voor geborgenheid of voor een naar binnen gerichte  aandacht en levenswijze. The only way out, is in!

Leun achterover en gun jezelf en je lichaam meer rust, heb vertrouwen. Misschien versterk je dan je lichaam tegen alles wat covid 19 is of straks 20 en 21.
 
2024 © Body Mind Works, created by PopComsitemap | privacy en cookie beleid