Blog

Liefde in je leven

December 6, 2020
Liefde in je levenLiefde in je leven
 
In het vorige blog vertelde ik over de positieve inwerking op je gezondheid door met liefdevolle gedachten bezig te zijn.
Het ging over de druk, het ongemak, de last of de pijn die je ervaart op basis van negatieve ervaringen of herinneringen en hoe je dit kan kantelen.
 
Stel dat je gisteren een negatieve ervaring hebt gehad in het verkeer. Vanmorgen word je wakker en het eerste waar je aan denkt, is het voorval van gisteren. Dit betekent dat er op het verhaal van gisteren een lading zit, van angst, ongenoegen, onbegrip, ergernis of zelfs kwaadheid.
 
Stel dat je als vrouw al jaren een negatieve overtuiging meedraagt over mannen of over seksualiteit, hoe moet je lichaam daarmee omgaan?
 
Kun je beseffen dat negatieve gedachten over een scheiding, een miskraam of een ontslag, een impact hebben op je gezondheid? Op korte termijn misschien niet, maar op lange termijn zijn de gevolgen hoe langer, hoe ingrijpender.
 
Dit beschadigt je zwakke schakels: een maag die weer branderig aanvoelt, een schouder die opnieuw wat tegentrekt, hoofdpijn of migraine, je knie die opzwelt of je enkels, opnieuw haarverlies of oogirritatie, rugpijn, hyperventileren, onrustige slaap, verhoogde bloeddruk, vermoeidheid of verandering van bloedwaarden. Herken je dit?
 
Veel van die reacties kan je counteren door een positieve gedachte. Natuurlijk helpt het niet als je pijn hebt door eventjes aan een blauwe hemel te denken of aan een prachtig strand met wit zand en exotische palmbomen. En hopla, pijn weg! Nee, zo eenvoudig is het niet.
 
Zoals ik in mijn vorige blog aangaf, kan je hiermee beginnen: telkens als je een niet-liefdevolle gedachte of oordeel hebt over jezelf, over wat mensen zeggen of niet zeggen, doen of niet doen, over wat je las, zag of bedacht, omhul je dit oordeel met een liefdevolle gedachte, bv. met de positieve mantra van vorige blog. Op die manier train je je hersenen om telkens een massa positieve hormonen te produceren in plaats van de continue stroom van angst- en pijnhormonen. En weet: het is nooit te laat om er nu mee te beginnen!
 
Je krijgt weer een gevoel van thuiskomen in je lichaam. Je voelt je weer één met jezelf en niet meer gebroken in verschillende pijnlijke delen. Je staat weer in verbinding met wie je werkelijk bent. Er zijn weer positieve of hoopvolle gedachten en je lichaam reageert. Je adem verbreedt, de spanning in je hoofd mildert, je schouders zakken en zoveel meer.
 
Hoe meer je bezig bent met liefde, hoe meer liefde er stroomt vanuit je hart naar de kwetsbare delen van je lichaam maar ook naar je familie, je relaties en je collega’s, naar lieve mensen en mensen die moeilijk zijn in de omgang en die dus veel liefde missen en de liefde in zichzelf nog niet hebben ontdekt. Help hen. Zeg je mantra. Ook dan ben je met liefde bezig.
 
2023 © Body Mind Works, created by PopComsitemap | privacy en cookie beleid