Blog

Een sterke geest in een zacht lichaam

Juni 4, 2017
Een sterke geest in een zacht lichaamWat als wij, zonder het te weten, ons lichaam geweld aan doen?
Een voorbeeld.

Gisteren kwam  in mijn praktijk een patiënte met voortdurende lage rugpijn. Ze is tenger gebouwd en heeft in haar leven nooit zwaar werk verricht of overdreven zware lasten gedragen. Toch onderging ze jaren geleden een hernia-operatie. Sinds korte tijd komt de pijn terug.

Volgens mijn ervaring hebben we hier te maken met een onevenwicht tussen lichaam en geest. 

Na een huid- en spiertest constateer ik bij haar een fijne bindweefselstructuur. Haar bindweefsel, het basisweefsel van alle lichaamsweefsel (huid, spieren, bloedvaten, botten, kraakbeen, enz.) is "losmazig", dun dus. Dat betekent dat haar botten en tussenwervelschijven van een zachte aard zijn en dus vlug vervormbaar.

Wat is nu haar rugbelastende factor?
Haar ingesteldheid.
Zij is een perfectioniste en weet wat ze wil. "Met mij rijden ze niet rond", vertelt ze mij. Ik kan haar karakter vergelijken met een zware Porsche-motor en haar lichaamsstructuur met een Smart-koetswerk. Het ene is niet voor het andere gebouwd. De motor zal op de duur het chassis kapotrijden. Zo gebeurt ook bij haar. Haar sterke karakter belast, in haar geval, haar wervels, met slijtage en vernietiging als gevolg. Maar ook angst, koppigheid en tunnelvisie hebben hetzelfde effect.

De oplossing ligt bij haar. Mildheid en zachtheid en een betere voeling met wat haar lichaam aan (mentale of emotionele) belasting aankan, zullen de vernietiging vertragen en/of doen ophouden.

Dit vraagt training en begeleiding, oefening en durven kijken naar jezelf: jezelf in vraag stellen. Meestal lukt dit niet alleen en heb je een onpartijdige coach nodig. Emotionele lichaamstherapie kan helpen om uit deze negatieve spiraal te komen.
 
2024 © Body Mind Works, created by PopComsitemap | privacy en cookie beleid