Blog

Stil worden

Juli 3, 2017
Stil worden

Patiënten vertellen mij vaak dat ze al rustig worden door gewoon in mijn wachtzaal te zijn, daar te zitten en te luisteren naar zachte muziek. Het stil zitten, wat mensen meestal doen in een wachtzaal, brengt hen blijkbaar bij een vorm van gemoedsrust.

Wat doet iemand op zo’n moment?

Ik vermoed loslaten. Je maakt tijd voor jezelf. Je laat het leven even verder gaan zonder jouw aanwezigheid. Het is een beetje zoals terugkomen van een reis. Je ontdekt dat alles is doorgegaan zonder jou. Zelfs het gras in de tuin is blijven groeien. Je omgeving valt niet stil als je weggaat. En als je terugkomt, heeft blijkbaar niemand je gemist. Alles gaat gewoon door.

Zou het niet ontspannend zijn als je je meer afwezig zou zetten? Is dat geen stukje vakantie? Mijn patiënten zijn al met ontspanning bezig, nog voor ik erbij te pas kom. Het tijd vrij maken voor de afspraak, het stilzitten en de zachte muziek draagt daar natuurlijk toe bij.

Jezelf “afwezig zetten”, enkele ogenblikken niet denken aan werk, kinderen en je to do’s, zorgen ervoor dat je je leven weer rustiger maakt. Door eventjes de voet op de rem te zetten en te temporiseren zoals in het voetbal, breng je weer orde op zaken.

Orde brengt harmonie en evenwicht. Hoe meer evenwicht in je leven, hoe harmonieuzer je lichaam daarop reageert, hoe minder klachten en hoe beter je je voelt.

Geef  jezelf regelmatig een cadeau en zet je afwezig door je los te maken van je dagelijkse bekommernissen en verantwoordelijkheden. Doe iets enkel voor jezelf, bv. naar rustige muziek luisteren, van de natuur genieten, je laten behandelen (nagels, massage, kapper, …), een boek lezen, een sudoku oplossen…

Door bv. ‘de open houding’ (blog 17 mei - http://www.bodymindworks.be/nl/blog/20170517-de-open-houding.html) en ‘handen op je hart’ (blog 18 juni - http://www.bodymindworks.be/nl/blog/20170618-je_handen_op_je_hart.html) zet je jezelf  afwezig. Patiënten vertellen mij vaak over hun vakanties en zeggen dan ‘ik moest er even uit’. Sorry, maar de beweging is naar binnen, niet naar buiten. Mensen die de weg naar binnen bewandelen, hoeven minder naar buiten voor de ontspanning. De weg naar binnen is de weg van stil worden, stil staan, stilte… .

Stil worden maakt je lichaam gezonder en krachtiger, minder onderhevig aan allerhande ontstekingen, allergieën, blokkeringen en virale infecties.

Stil worden brengt evenwicht en harmonie in je hart, je lichaam en je leven.

2024 © Body Mind Works, created by PopComsitemap | privacy en cookie beleid