Blog

Eerste of tweede rij?

Juli 9, 2017
Eerste of tweede rij?Zet ik mij op de eerste of op de tweede rij?
Regelmatig hoor ik in mijn praktijk verhalen van mensen. Soms vertellen ze over een gevoel van bevrijding, soms over wat ze ervaren als een belasting. 
Zo hoor ik meer dan eens een verhaal waarbij gevoelens van eenzaamheid, verdriet, kwaadheid en onbegrip de boventoon spelen maar waarbij het in de grond gaat om: ”Ik laat mij altijd op de tweede plaats zetten.”

Ik neem dan de vrijheid om te repliceren met: ” Ik .. zet mij zelf altijd op de tweede plaats.”
Dragen wij niet zelf de verantwoordelijkheid voor de plaats die wij in  ons leven nemen? Durven wij ons op de eerste plaats te zetten? Zijn wij bang om anderen naar achteren te drummen? Vragen we voor alles toestemming aan anderen?
Wat is het probleem?
Durf ik opkomen voor mijn verlangen?
Let op het subtiele verschil.
Bij de bakker. ‘Dag mevrouw, mag ik vier pistoletjes aub?’ en ‘Goeie morgen mevrouw, 4 pistoletjes graag.’
Het eerste zinnetje vraagt om toestemming van de ander. Hier schuif ik mij naar de tweede rij want door mijn vraag laat ik de bakkersvrouw bepalen of ik ze krijg. Het tweede zinnetje is een uiting van mijn verlangen. 4 pistoletjes wil ik en daarvoor kom ik. Heel duidelijk. Hier zet ik mij op de eerste rij. En is er iemand in de zaal die zich  benadeeld voelt?
Een eerste rij, in mijn beleving, bestaat toch uit een ganse rij stoelen? Er is altijd plaats naast mij en anderen kunnen daar met alle plezier plaats nemen. Graag zelfs. Ik maak mezelf blij en de anderen ook.
Is het bestaan van de tweede rij geen illusie? Of is het een projectie van onze onzekerheid? Eigenlijk zijn wij kwaad op onszelf omdat we niet kunnen voor onszelf opkomen. Daarom maken wij ons kwaad op de ander, duwen we de ander weg en voelen we ons alleen, maken we onszelf verdrietig en zien we het helemaal niet meer zitten.
Bedenk hoe je communiceert met anderen. Kom je met je verlangen naar voor of blijf je de goedkeuring van de ander vragen? Als ik mijn verlangen uit, geef ik een duidelijke boodschap zodat een ander mij goed kan begrijpen. Tegelijkertijd voed ik mijn kordaatheid, mijn stabiliteit en mijn zekerheid.
Zekerheid in mijn hoofd, geeft kracht in mijn lichaam en evenwicht in mijn leven.
Kom nu maar naast mij zitten op de eerste rij en laten we samen genieten van het spektakel Leven.
 
2024 © Body Mind Works, created by PopComsitemap | privacy en cookie beleid