Blog

Gedachten en gezondheid

November 22, 2020
Gedachten en gezondheidOns lichaam reageert op gebeurtenissen en op hoe wij daarover denken. Wat gaat er door ons hoofd bij een sollicitatiegesprek, een afgelast feest, een trein of bus die we net missen, een ongeval of een relatiebreuk? “Doe ik het wel goed?” Oh nee! “En nu?” “Ben ik niet goed genoeg?” “Waar is het verkeerd gelopen?”
Voel je je buik of je hart al reageren?
 
Elke emotie wordt voorafgegaan door een gedachte. Dat onze gedachten de werking van ons lichaam beïnvloeden staat als een paal boven water.
 
Een bange droom, een nachtmerrie, doet ons wakker worden in angst, versnelde ademhaling en zweet. Dromen zijn een aaneenschakeling van beelden op basis van gedachten die we overhouden aan bepaalde ervaringen. Op elke negatieve gedachte, echt of waan, reageert ons lichaam.
 
Stel dat je vindt dat een collega eigenlijk een plantrekker is en niet voldoende verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar functie. Elke confrontatie met die collega of met die overtuiging heeft invloed op een specifiek niveau in je lichaam.
 
Stel dat je vindt dat het leven onrechtvaardig is, dat er veel geweld is, dat mensen vaak niet vriendelijk zijn, dat het erg is dat er in Amerika miljoenen mensen zijn die het ideeëngoed van hun president volgen, dat er zoveel armoede is, dat er niet genoeg gedaan wordt om de klimaatveranderingen te stoppen, dat covid een bedreiging blijft, dat deze Kerstmis geen Kerstmis zal zijn zoals de vorige en dat je het niet kunnen aanraken, aaien en knuffelen mist. Wat dan?
 
Elke bange, of negatieve gedachte veroorzaakt ergens in het lichaam een verkramping, die een druk, een beperking, een pijn of een ongemak genereert. Hoe langer de gedachte in je hoofd en dus in je lichaam actief is, hoe indringender het verstorende en uiteindelijk ziekmakende effect.
 
Geen contact meer met een kind of een kleinkind, een familieruzie, een moeilijke jeugdervaring, ,een ontslag, een onverwacht overlijden, financiële problemen of onzekerheden; langdurige, negatieve gedachten in ons hoofd beschadigen op duizend manieren het lichaam. En misschien zijn chronische ziekten zoals reuma, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte of chronische pijn een gevolg van chronisch negatieve gedachten over jezelf, de anderen en de wereld?
 
Angst en al zijn kompanen zoals onzekerheid, falen, ontgoocheling, wantrouwen, oneerlijkheid, kwaadheid, onrust, onvrede, verdriet, verlies, tekort, gemis, belasten permanent onze spieren, gewrichten, organen, bloedvaten, zenuwen, huid en darmen. De oorzaak lokaal aanpakken is een optie maar we kunnen ook dieper gaan.
 
Laat ons beginnen met ons lichaam weer gezonder te maken door onze gedachten in een breder, milder en liefdevoller perspectief te plaatsen, te kiezen voor eenheid in plaats van verdeeldheid en onszelf te vergeven dat we ooit die gedachten hebben gehad. Zo komen we in het reine met onszelf, de anderen en de wereld en daar geniet ons lichaam van.
 
2024 © Body Mind Works, created by PopComsitemap | privacy en cookie beleid