Blog

Meditatie: een zegen voor ons en de mensheid

Juli 11, 2019
Meditatie: een zegen voor ons en de mensheidMeditatie: een zegen voor ons en de mensheid
 
Als ik rondom mij vragen stel over meditatie, krijg ik vaak de volgende antwoorden:
  • dat de meesten niet weten hoe dat moet.
  • dat een groep beroemde mensen en ceo’s dit dagelijks doen.
  • dat meditatie de meeste mensen niet aanspreekt.
  • dat het zweverig is.
  • dat je dit kan doen als je veel tijd hebt.
  • dat je je daarvoor moet terugtrekken, stil maken en dan iets of niets doen.
  • dat normale mensen dit niet nodig hebben.
  • dat zoiets eigenlijk vervelend is en je interessantere dingen kan doen.
  • dat wat meditatie oplevert niet belangrijk is.
 
Meditatie is een spirituele oefening waarbij men de aandacht naar binnen richt.
Het vraagt geduld en oefening om de aandacht naar binnen te kunnen richten en houden. Stress (altijd angst) trekt onze aandacht altijd naar buiten, naar familie, naar het werk, naar wat anderen zeggen of niet zeggen, doen of niet doen. Ook reclame, smartphones en de sociale media hebben die functie. Leerkrachten, verpleegsters en ouders zijn erg gericht naar buiten: hun klas, hun zieken, hun kinderen. Teveel naar buiten gerichte aandacht zonder compensatie van een naar binnen gerichte aandacht verzwakt het systeem en leidt tot vermoeidheid, slapeloosheid, ziekte, depressie en burn-out.
 
Het eerste wat ik tegenkom bij meditatie is mijn ego. Het ego wantrouwt mediteren omdat meditatie verandering brengt. Het ego houdt helemaal niet van verandering. Het ego is een duiveltje met verschillende gedaantes. Het presenteert zich onder de vorm van gevoelens van verveling, zinloosheid, vermoeidheid, ongemakken, stijfheid, pijn, enz.
 
Als ik mijn aandacht naar binnen richt, loop ik tegen mijn kleine kantjes aan, overblijfsels uit een oud verleden, een allegaartje van frustraties, angsten, pijnen, onverwerkte emoties en oude herinneringen waar negatieve lading op zit. Die lading voedt mijn diepe stress (zie vorige blogs) en ondermijnt op termijn mijn gezondheid en geluk.
 
Meditatie betekent zich openstellen voor wat er binnenin, bewust of onbewust, aanwezig is. Dan kan het gebeuren dat tijdens een meditatieoefening een angstgevoel, een onverwerkt verdriet of een oude pijn naar boven komt.
 
Het is goed en helend dat die oude gevoelens naar boven komen. Tijdens meditatie gaan we dus niet op zoek naar ontspanning maar naar spanning om die te zuiveren. Enkel in die ontmoeting kan ik wat vast zit en ziek maakt, losmaken en bevrijden.
 
Meditatie is dus erg confronterend, vraagt moed en volharding, geduld en verantwoordelijkheidszin. Niet iedereen is daartoe in staat. Maar de oogst is gigantisch: geluk en gezondheid.
 
Door meditatie ontstaat een bewustwordingsproces dat het lichaam zuivert en in evenwicht brengt. Door telkens opnieuw opkomende spanning te ontladen en te zuiveren, houden we de werking van het lichaam in evenwicht. Een lichaam in evenwicht voelt zich jong, sterk, uitgeslapen, pijnvrij en vrij van verslavingen. Gedachten komen in evenwicht, ook verlangens en bewuste en onbewuste negatieve overtuigingen over onszelf, de anderen en de wereld.
 
Meditatie brengt onszelf, onze relaties en de wereld rondom ons (ons werk, onze verslavingen, ja zelfs onze geldzaken) in evenwicht.
Meditatie biedt ons een meer evenwichtige kijk op het leven.
 
Meditatie brengt de mensheid en de natuur in evenwicht.
Er zal maar vrede op aarde zijn als iedereen in evenwicht is met zichzelf.
 
2024 © Body Mind Works, created by PopComsitemap | privacy en cookie beleid