Neuro-linguistisch programmeren

NLP kan je helpen in je gezond worden/blijven omdat NLP zich bezighoudt enerzijds met het verband tussen lichaam en geest en anderzijds tussen het bewuste (rationele) en het onbewuste (automatische).

Precies in dat automatische schuilt er venijn. Onze automatische piloot is geprogrammeerd door, en handelt vanuit vroegere ervaringen.

Een voorbeeld: als kind reageerde ik altijd angstig als de leraar kwaad werd op andere leerlingen. Zo reageerde mijn lichaam ook: het verkrampte, ik stopte met ademen, ik voelde mijn hart in mijn lijf bonken, ik durfde niets meer te zeggen, ik maakte me kleiner door mijn nek in te trekken (lees: op te spannen)

Zie je het gebeuren? Voel je al de spanning komen, enkel bij het lezen van dit voorbeeld? Begint je hart al vlugger te slaan?

Die reacties dragen we onbewust mee in het lichaam. En telkens we angstig worden, schieten we in hetzelfde patroon. De klachten komen telkens terug bij spanning, stress en vermoeidheid.

Als kind zijn je mogelijkheden om bepaalde situaties aan te kunnen, beperkt. Als volwassene, heb je meer levenservaring, kennis, verstand, handigheid en ben je groter en sterker. Dus heb je nu meer mogelijkheden en vaardigheden om beter met dergelijke situaties om te gaan.

In de NLP bestaat de techniek: change personal history (verander je verleden).

De titel is wat misleidend. Het verleden kunnen we niet zomaar veranderen. Wat gebeurd is, is gebeurd. Maar de belevenis kan veranderd worden. De techniek is eenvoudig en voor iedereen toepasbaar (vanaf 10 jaar).

Ons verleden krijgt een plaats. We leggen de last ervan af. Dit maakt het mogelijk om vb vlotter contact te leggen met mensen, gemakkelijker te spreken in het openbaar, meer assertief te zijn...

NLP kan ook soelaas bieden bij allergieën.
2024 © Body Mind Works, created by PopComsitemap | privacy en cookie beleid